Fondant

Fotograf/bild: Bakerella *

Fondant

(fondant 1. flytande fondant 2. valsad fondant 3. chokladfondant = dessert 4. mintkaka, Bremer Kluten, Cadbury cream egg, After Eight)

Engelsk översättning fondant icing 1. poured fondant 2. rolled fondant, pettinice, marschmallowfondant 3. chocolate fondant = dessert 4. peppermint bisquit

Fransk översättning fondant, fondant blanc 1. fondant liquide 2. fondant roulé 3. fondant au chocolat = dessert 4. bisquit menthe

Italiensk översättning fondente 1. fondente liquido 2. fondente arrotolato 3. fondente al cioccolato = dessert 4. biscotti alla menta

Tysk översättning Fondant 1. flüssiger Fondant 2. gerollter Fondant 3. Schokoladenfondant = Dessert 4. Pfefferminztaler

Spansk översättning fondant 1. fondant líquido 2. fondant enrollado 3. fondant de chocolate = postre 4. galletas de menta

Fondant (fra. = smältning, gjutning) är tjock sockerglasyr som tillreds av socker, fruktsocker, glukossirap och vatten. Ibland stabiliserad med gelatin. Massan kokas till cirka 115ºC, tableras (bearbetas, jämför > Smälta, temperera choklad) och färgas. Smaksätts ofta med mint. Massan "mognas" i flera dagar innan den används  (se recept > How to make fondant icing). En variant är att tillaga fondant av strösocker och smälta marshmallows. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

Fondant säljs i trögflytande form, som pasta eller pulver. Förekommer ibland i svenska butiker.

  • Flytande fondant är en segkokad trögflytande massa. Glycerin tillsätts för att ge smidighet. Används som fyllning i eller som glasyr av bakverk (läs mer > Glasering bakverk). Se recept > Hemlagad sockerfondant.
  • Valsad fondant (mashmallowfondant) är en fastare form av fondant, som kan kavlas ut liknande marsipan och användas till att klä in tårtor och andra bakverk. För att få fastare konsistens tillsätts gelatin eller agar.

Chokladfondant är inte en fondant i vanlig bemärkelse utan en chokladglasyr, eller en dessert snarlik kladdkaka Bakas på choklad, smör, socker, ägg och vetemjöl (se dito recept). Chokladfondant skall vara krämigt rinnig inuti.

Hälsa: Köpefondant består av socker, glukossirap, palmfett, smaksättare och en hel rad med tillsatser, som fuktighets­bevarande medel (glycerol), emulgeringsmedel (E472c), förtjockningsmedel (dragant), konserveringsmedel (Kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra) och aromer (läs mer > Om tillsatser i mat). Dessutom färgtillsatser ofta med syntetiska AZO-färger (E102, E110, E122-124, E129, E151, E180, se respektive), som är ifrågasatta som färgämne av livsmedel. De kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Undvik att servera AZO-färgade bakverk och godis till barn. Läs mer > Färgtillsatser.


SÅ ANVÄNDS FONDANT


Flytande fondant användas som fyllning i bakverk och praliner eller som glasyr liknande kristyr (sockerglasyr). Till exempel på mazariner och bakelsen mille-fuille (se respektive recept).

Valsad fondant används till att fylla eller klä in tårtor på liknande sätt som man klär in princesstårta med marsipan. Särskilt vanligt till (bröllops-)tårtor i anglosaxiska länder. Fondanten skall vara lite varm när den används, dock  högst 35ºC. Blandas med ljummen sockerlag om den torkat samman.

Sockerkonfektyrer: Av fondant görs olika sockerkonfektyrer som lätt smälter på tungan, bland annat i Tyskland. Till exempel kycklingar eller stekta ägg till påsk och stjärnor med mera till jul. Så kallade Bremer Kluten (klumpar) och "Pfefferminztaler" ("mintdaler", mintkaka), som är chokladöverdragen rundplatt mintfondant, kan köpas året om. I Frankrike formade till ekollon, nunnor och annat. I England som fyllning i chokladägg (Cadbury cream egg) och i godsaken After Eight smaksatt med mint.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04

Läs mer

Florsocker

Sockerglasyr, kristyr

Om tillsatser i mat

Färgtillsatser

glasera, glasyr

Glasering bakverk

How to make fondant icing

Recept: Hemlagad sockerfondant

Recept med Fondant

Det finns 4 recept med Fondant