Färdiga potatischips

Färdiga potatischips

(chips, potatischips = skivad och friterad potatis, Om chips)

Engelsk översättning chips, crisps potato chips = sliced and fried potatoes

Fransk översättning croustilles, chips, pommes chips, pommes de terre chips = pommes de terre tranchées et frites

Italiensk översättning chips, patate chips (patatine) = patate affettate e fritte

Tysk översättning Chips, Kartoffelchips = geschnittene und gebratene Kartoffeln

Spansk översättning chips, patatas fritas = patatas en rodajas y fritas

Chips är rotsaker, främst av potatis (potatischips), som tunnskivats och friterats. Förekommer som släta eller räfflade (fr. Pommes gaufrettes, se > Så friteras rotfrukter) och smaksatta på allehanda sätt. Det finns också chips tillagade av potatisdeg, till exempel varumärket Pringles. De största varumärkena på svenska marknaden är Estrella, OLW, Lay´s, Pringles och Svenska Lantchips. "Lantchips" är chips av oskalad potatis och de som mest liknar hemfriterade chips. Fritera gärna egna rotfruktschips som snacks eller som dekoration av mat. "Potatiskuddar" (fr. pommes soufflées) är en avancerad variant av friterade potatischips. Läs mer om olika rotfruktschips > Så friteras rotfrukter. Bananchips se > Så friteras frukt.

Historia: Tillkomsten av chips lär ha skett på flera platser ungefär samtidigt i England och USA i mitten av 1800-talet. I USA sägs upphovsmannen vara kocken George Crum som kallade dem för potato crunches. Till en början serverades chipen på restaurang med kniv och gaffel motsvarande pommes frites. Chips i förpackning började säljas i USA år 1933. I Europa blev chips allmän vara först i mitten på 1900-talet. Liksom "pommes frites" har "chips" blivit ett vedertaget begrepp i de flesta länder. I England valde man dock ordet "crisps", eftersom ordet chips redan användes för pommes frites som i receptet Fish and chips.

Hälsa: Chips (även lightvarianter) har mycket hög fetthalt (20-35%) och är mycket energirika (runt 500 Kcal/g). Innehåller hög andel mättat fett och anses därför vara ohälsosam föda. Enligt studie av Testfakta 2004 kan chips innehålla höga halter av det misstänkt cancerogena ämnet akrylamid.

Miljö: Enligt en studie 2011 av Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK) på uppdrag av Livsmedelsverket, innebär chipstillverkning 20 gånger mer utsläpp av växthusgaser jämfört med rå potatis.


SÅ ANVÄNDS CHIPS

Chips används som snacks, drinktilltugg, till dippsås eller som tillbehör till mat, speciellt till grillat kött.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01.

Läs mer

Färdig pommes frites

Så friteras rotfrukter

Så friteras frukt

Recept med Färdiga potatischips

Det finns 3 recept med Färdiga potatischips