Engelsk översättning smoke aroma, liquid smoke, hickory liquid smoke

Fransk översättning arôme fumée

Italiensk översättning aroma di fumo

Tysk översättning Raucharoma

Spansk översättning aroma de humo

Grupper inom
Om rökning:

Rökarom

Rökarom (liquid smoke) är en flytande vätska som används för att ge röksmak åt marinader, färser, kött med mera. Framställs vanligen av fliseldad hickoryrök som får passera genom vattenånga. Säljs i välsorterade butiker i koncentrerad form med mycket kraftig arom och smak.

INDUSTRIN

De flesta industriproducerade korvar, charkprodukter som bacon och stekfläsk, liksom rökta köttvaror, röks inte på traditionellt sätt längre, utan röksmak tillförs varan med flytande rökarom som sprayas eller penslas över varan, alternativt läggs varan i lag av rökvatten.

Fördel: Det är en tids- och kostnadseffektivt metod för producenten och varan torkar inte ut som vid traditionell rökning (vatten är billig råvara). Till rökaromens allmänna fördel kan nämnas att den är skonsammare för personalen som inte utsätts för rök och är miljövänligare då åtgången av flis minskar till en femtedel. Motsägelsefull är därvid att ekologiska produkter röks på traditionellt sätt. För konsumenten är metoden hälsosammare då en hel del farliga ämnen försvinner i samband med tillverkningen av kondensatet.

Nackdel: Sådan vara smakar lite annorlunda, den "riktiga" röksmaken kan man inte helt efterlikna. Varan som är vattenrikare blir också lösare i konsistensen, vilket kan vara till nackdel vid tillagning. "Stekfläsket blir inte lika knaprigt och gott som förr" tycker nostalgikern. Läs mer > Rökt, rimmat fläsk, bacon.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj