Certo®

Certo®

Certo (registrerat varumärke) = flytande konsistensgivare (pektin) som extraheras ur äpplen (läs mer > Pektin). Till extraktet tillsätts en mindre del konserveringsmedel. Ett konkurrerande märke är Melantin (se dito).


SÅ ANVÄNDS CERTO


Certo används för att sylta bär och frukt med lågt pektininnehåll till exempel jordgubbar, blåbär, körsbär, plommon och rabarber. Bär och frukt som vinbär, lingon, hallon, syrliga äpplen och citrusfrukter är rika på pektin och behöver inte extra tillskott i form av Certo. 

Om sylten inte stelnar kan det bero på för lite Certo eller för kort koktid för aktuell frukt. Det är också viktigt att burkarna får stå kallt och stilla tills sylten stelnat (över natt). Ej stelnad sylt kan kokas om med lite mer Certo/pektin.

Hållbarhet: Öppnad flaska tillslutes och är hållbar ett par veckor i kylskåp. Därefter försämras kvaliteten gradvis.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Pektin

Konsistensgivare

Melatin®

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj