Amarant

Fotograf/bild: Výzkumný Instituce

Amarant

( amarantfrön, amarantmjöl, amarantflingor, inkavete, rajgira)

Latin: Amaranthus, Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus

Engelsk översättning amaranth

Amarant (Amaranthus) är ett släkte med 90-talet arter i familj amarantväxter. Det är perenna, vanligen högvuxna, bredbladiga plantor med tätt packade lila-röda blommor i hängen som utvecklar 1000-tals mycket små frön. Härkomst från Andernas bergstrakter, där växten var ett välkänt spannmål hos inkafolket, därför också kallat Inkavete. Även basföda hos aztekerna på Mexikos högland. Amarant är närbesläktad med och har liknande egenskaper som quinoa (se dito). Amarant är också namn på färg och färgtillsats uppkallat efter växten ( se > E123 Amarant).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Milt neutral, men kan ha en lätt bitter ton.
  • Alternativ vara: Quinoa, couscous, bulgur eller ris.
  • Försäljning: Kan förekomma i välsorterade hälsokostbutiker.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Odling: Vissa amarantarter (Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus, and Amaranthus hypochondriacus) odlas i Syd- och Mellanamerikas högland. Förekommer även i USA och i norra Indiens höglandsområden (där kallat "rajgira"). Avkastningen är hög, jämförbar med ris och majs.

HÄLSA: Rå amarant, liksom quinoa, är otjänlig som föda och måste beredas och tillagas innan konsumtion. Fröna innehåller bittersmakande saponiner och andra "anti-näringsfaktorer" som oxalater, nitrater och fenolföreningar, vilka i höga doser ger kräkningar och diarré. Efter skörd måste fröna bearbetas för att avlägsna de toxida (giftiga) ämnena, till exempel genom att kokas varefter kokvattnet hälls bort. Läs mer > Gifter i frön. En odlingsfördel med saponiner är att fåglar undviker att äta fröna. Amarantfrön är glutenfria och stärkelserika.


SÅ ANVÄNDS AMARANT

Amarantfröna kan med fördel användas till gröt. Av fröna gör man flingor och mjöl. Eftersom amarant är glutenfritt blir bröd bakat av detta mjöl platt och kompakt. Fröna kan poppas i gryta, på samma sätt som popcorn. I Mexiko blandas de med honung och används som godis kallat alegría (spa. = "glädje"). Till vardags blandas fröna i omeletter, efterrätter och sallader. I Indien används mjölet till bröd och pasta. Blandat med råsocker ("jaggery") och annat används mjölet till bollar som kokas i fett och används som festivalgodis kallat
"laddu". Av fröna pressas också olja.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-02

Läs mer

E123 Amarant ??

Quinoa

Gifter i frön