
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4132 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så fräser man > Äts ej
Om osötad pajdeg > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
Se film, klicka på "Eat it or starve" under bilden ovan.- Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Putsa kött. Skär njure och kött i bitar. Skala och skiva lök.
- Bryn: Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet runt om (i omgångar). Lägg åt sidan. Bryn även njuren runt om. Lägg åt sidan.
- Fräs löken 3-4 minuter på medel värme utan att bränna.
- Koka: Lägg tillbaka allt i stor stekpanna eller i stekkastrull. Pudra över mjöl och tillsätt buljong. Rör om ordentligt och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i 1½ timme utan lock. Tillsätt mer vätska vid behov så att det inte kokar torrt.
- Ta av från värmen. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Låt kallna helt.
- Förvärm ugnen på 220°C.
- Pajdeg: Blanda till önskad pajdeg (se alternativ enligt nedan). Kavla ut 2/3-del av degen 5 millimeter tjock och större än den form som används. Kläd in formen inklusive kanter med deg. Skär bort överflödig deg från kanten. Förgrädda degen för fastare deg. Låt kallna.
- Ett alternativ är att hälla köttet i formen och bara täcka med ett pajlock. Därvid kan degen vara en smördeg.
- Paj: Kavla ut pajdegslock. Häll köttet i formen. Täck med pajdeg. Vispa upp ägg och pensla locket.
- Grädda till fin gyllenbrun pajskorpa i 30-45 minuter beroende på hur hög pajen är.