
Mandelflarn eller mandelrulle (toscaflarn, krokantrulle)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 522

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1676 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 38%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Skålla och skala mandlar. Hacka eller flisa dem.
- Förvärm ugenen på 175°C.
- Smet: Blanda socker, matfett, mjölk, sirap och mjöl i en kastrull på svag värme och rör om tills fettet har smält. Obs! Får ej koka. Ta av från värmen och tillsätt mandeln.
- Klicka ut med tesked smet i högar på ugnsplåt med bakplåtspapper. Klicka ut glest (12 st/plåt), smeten flyter ut i ugnsvärmen.
- Grädda mitt i ugnen till gyllenbrun färg i cirka 5 minuter. Låt svalna och stelna. Förvara torrt. Kan frysas i 3 månader.
- Forma: I stället för platta flarn kan de formas som skålar genom att lägga dem på uppochnervända glas eller koppar några minuter efter det att de kommer ut ur ugnen. De kan också formas på en stav till rullar och fyllas med kräm (se nedan).
Kockens kommentar
Flarnskålar kan fyllas med allehanda godsaker som glass, frukt, vispad grädde, chokladmousse och liknande till en elegant efterrätt.
Mandelrulle även kallat toscaflarn eller krokantrulle kan fyllas med grädde smaksatt till exempel med kardemumma, vaniljkräm, chokladmousse och liknande (se recept på fyllning via länk nedan). Ändarna brukar sedan doppas i smält choklad.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk