Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3363 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 12%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Receptet från Sv. Bagare & Konditorer. Bilden från Arla.
- Koka: Häll mjölk i en kastrull och hälften av sockret. Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ur fröna med en tesked. Lägg stång och frön i mjölken. Låt koka upp.
- Blanda resten av sockret med majsstärkelse och äggulor till en redning.
- Kräm: Häll den kokande mjölken i redningen under omrörning. Koka krämen cirka 1 minut och rör om hela tiden.
- Ta av från värmen. Klicka ner smör och rör ut till jämn kräm. Ställ in i kylen.
- Användning: Vaniljkräm används som fyllning i wienerbröd, färska frukttårtor, krämpajer, smörkrämer, eclairer och Napoleonbakelse.
Kockens kommentar
"Äkta" för att krämen innehåller "äkta" vanilj i stället för vaniljsocker, det vill säga vaniljstång. Arlas recept använder färre äggulor (10 st) och något mindre mängd smör (85 gram).
Vaniljsås: Det som skiljer vaniljkräm från vaniljsås är att stärkelse tillsätt vilket gör krämen tjock. Dessutom lättare att tillreda. Jämför med recept Vaniljsås, crème Anglais. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.