
Muffins, cupcakes - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 218

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2615 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 13%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 30 min )
- Smöret bör tempereras, bli mjukt men inte löst. Ta ut äggen ur kylskåpet. Ställ pappersformar i muffinsplåt eller på smörad ugnsplåt (så att de står still). Sätt ugnen på 175-200°C.
- Vispa smör och socker pösigt tills vitblekt. Tillsätt ett ägg i taget och eventuella smaksättare.
- Smet: Blanda bakpulver med mjöl. Sikta helst ner mjölet i smeten för att undvika klumpar, samtidigt med mjölk, lite i taget. Rör om till jämn smet. Smeten bör helst stå i kylskåpet en halvtimme innan gräddning.
- Grädda: Klicka ut en rågad masked i pappersformarna. Grädda 15-20 minuter i ugn. Ta ut och låt bullarna svalna.
- Garnering kan vara pudersocker eller sockerglasyr. Cupcakes garneras ofta med smörkräm (läs mer > Om smörkräm).
Kockens kommentar
Ingrediensmängderna varierar ganska mycket i olika recept. Per sats (12 st): Smör 50-150 gram, socker 1-3 dl, ägg 1-3 st, mjöl 2-5 dl och mjölk 0,5-2 dl. Med andra ord verkar det inte vara så noga? I de flesta recept används smält smör, inte mjukt. Bakverket på bilden ovan är inte perfekt, jämför recept > Cupcakes professional.Muffins är "ett bakverk av sockerkaksdeg som gräddas i portionsformar". I USA benämnt cupcakes och i Frankrike madeleines. En variant är så kallade syltgrottor. Läs mer > Om muffins, cupcakes.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk