
Madeleines, muffins på franskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 395

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2054 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 19%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om muffins, cupcakes > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "Joy" under bilden ovan.
- Madeleine bakas i speciell madeleineform (snäckskalsform", se dito).
- Låt äggen bli rumsvarma. Sätt ugnen på 190ºC.
- Vispa ägg och socker ordentligt tills tjockflytande och blekgult.
- Smält smör och låt svalna.
- Blanda mjöl med bakpulver.
- Sikta ner mjölet i äggsmeten, lite i taget. Rör om ordentligt.
- Smet: Ta cirka 1 deciliter av smeten och rör ut detta i smöret. Tillsätt detta till smeten lite i tagen under omrörning. Blanda till en jämn smet. Ställ smeten helst en timme eller mer i kylskåpet (upp till 3 dagar), vilket gör att kakorna reser sig bättre med klassisk liten kulle.
- Plåt: Smöra plåtens håligheter noga. Pudra med mjöl. Vricka på plåten så mjölet sprids ut. Ställ helst plåtarna kallt. Fyll varje hål med en rågad maskad smet.
- Baka kakorna cirka 10 minuter till gyllenbruna och krispiga.
- Servera: Ta ut och lossa från plåten genom att vända dem. Låt svalna något. Pudra med florsocker. Serveras nybakade.
Kockens kommentar
Madeleines är en variant av engelska muffins, eller av amerikanska cupcakes. Alltså sockerkaka i form. En svensk variant är så kallade syltgrottor. Läs mer > Om muffins. cupcakes.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk