
Enkel fudge med kondenserad mjölk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 424

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 5
Recept: 6473 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Preppy Kitchen" under bilden.
- Klä in en stor form (i filmen 23x23 cm) med smörpapper. Knöla pappret och eller smöra formen så ansluter det bättre till formen. Fetta helst också in papprets ovansida så lossar det lättare från den färdiga fudgen.
- Finhacka choklad och lägg i tjockbottnad kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk. Ställ kastrullen på medellåg värme. Rör om till chokladen smält samman till homogen massa. Det tar 5-10 minuter. Akta så att smeten inte blir för varm, ej över 50°C (läs mer > Så smälts choklad).
- Smaksättare tillsätts mot slutet. Till exempel flingsalt, vanilj, kokt kaffe eller pulver, konjak och annat enligt egen smak.
- När smeten tjocknar och blir glansig är den klar att hällas i formen. Smeta ut den till jämn yta. Låt svalna i minst en timme. I kylskåp går det fortare.
- Lätta lite på pappret runt formkanten. Vänd formen uppochner på en skärbräda. Ta bort pappret och skär i tärningar. En varm kniv skär lättare. Förvaras svalt. Till jul är det klassiskt att packa in tärningarna i smörpapper (se filmen).
Kockens kommentar
Fudge är enligt Cambridge Dictionary "en mjuk sötsak tillrett på socker, smör och mjölk". I detta recept används i stället kondenserad mjölk, vilket gör tillagningen mycket enkel. Man kan använda olika slags choklad, i filmen en blandning av bitter och halvsöt mörk choklad. I receptet endast bitter mörk choklad eftersom den kondenserade mjölken är mycket söt. Ju finare choklad, desto godare. Läs mer > Om knäck och kola.Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.