Fudge med apelsinsmak
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 364
Kcal / portion: 61
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Klä en form (18x20 cm) med smörpapper. Smöra formen så ligger pappret still.
- Koka: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock i 15-20 minuter till 124°C, eller testa genom att göra så kallat kulprov . Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
- Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Rör om tills chokladen smält helt.
- Häll smeten i formen. Låt smeten kallna.
- Skär i bitar ca 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag till exempel med citronskal, eller vanilj.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.