
Fudge med apelsinsmak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 364

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Klä en form (18x20 cm) med smörpapper. Smöra formen så ligger pappret still.
- Koka: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock i 15-20 minuter till 124°C, eller testa genom att göra så kallat kulprov . Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
- Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Rör om tills chokladen smält helt.
- Häll smeten i formen. Låt smeten kallna.
- Skär i bitar ca 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag till exempel med citronskal, eller vanilj.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.