Fudge original
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 30

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fudge original

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 302

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3230 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 12%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 36 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Klä in en form (20x20 cm) med bakplåtspapper. Smöra formen så fäster pappret bättre.
  2. Koka: Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör om tills allt socker löst sig helt i mjölken. Låt massan koka under omrörning i 15-20 minuter till temperatur 118°C.
  3. Ta av från värmen och låt svalna i cirka 3 minuter. Rör därefter om kraftigt med en träslev i 10-15 minuter tills den blir styv och stelnar på kanterna.
  4. Häll över den trögflytande smeten i formen och jämna till ytan ut i kanterna. Låt svalna. Skär i lagom stora tärningar.

Kockens kommentar

Man skulle kunna tro att fudge är en klassisk engelsk kola, men originalet lär ha uppstått i USA i slutet på 1800-talet och bestod av socker, smör och mjölk som kokas ihop. Det närmaste originalet vi hittat är ett recept av författaren av boken Sweet, Sam Linsell:
 “This recipe is inspired by my dad who has an insatiable sweet tooth and loves making fudge” (bild ovan t.v.). Fudgerecept innehåller emellertid nästan alltid choklad (bild ovan t.h.). Engelskmännen är dock inte sämre utan håller sig med egna original till exempel Copperpot Orginals Fudge, från St Ives. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.

Alternativ

Klassisk fin fudge

Enkel fudge med kondenserad mjölk

Fudge på svenskt vis

Fudge med apelsinsmak

Vit fudge

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem