Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 302

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3230 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 12%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Klä in en form (20x20 cm) med bakplåtspapper. Smöra formen så fäster pappret bättre.
- Koka: Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör om tills allt socker löst sig helt i mjölken. Låt massan koka under omrörning i 15-20 minuter till temperatur 118°C.
- Ta av från värmen och låt svalna i cirka 3 minuter. Rör därefter om kraftigt med en träslev i 10-15 minuter tills den blir styv och stelnar på kanterna.
- Häll över den trögflytande smeten i formen och jämna till ytan ut i kanterna. Låt svalna. Skär i lagom stora tärningar.
Kockens kommentar
Man skulle kunna tro att fudge är en klassisk engelsk kola, men originalet lär ha uppstått i USA i slutet på 1800-talet och bestod av socker, smör och mjölk som kokas ihop. Det närmaste originalet vi hittat är ett recept av författaren av boken Sweet, Sam Linsell:“This recipe is inspired by my dad who has an insatiable sweet tooth and loves making fudge” (bild ovan t.v.). Fudgerecept innehåller emellertid nästan alltid choklad (bild ovan t.h.). Engelskmännen är dock inte sämre utan håller sig med egna original till exempel Copperpot Orginals Fudge, från St Ives. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.