Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 142

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tunnbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Smält smöret.
- Deg: Blanda mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt mjölk, smör, socker och salt. Blanda väl.
- Lägg över på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar, och forma till längder. Dela varje längd i 8 bitar.
- Kavla ut varje bit tunt. Nagga kakorna med en gaffel. Borsta av löst mjöl, som annars blir bränt med bismak.
- Grädda brödet i en torr, het stekpanna cirka 2 minuter på var sida.
- Låt tunnbrödet svalna under bakduk.
- Servera gärna med smör och ost.
Kockens kommentar
Receptet inspirerat av Arla. Trots att brödet innehåller jäsmedel och vetemjöl reser det sig inte utan blir platt. Detta för att kavlingen förstör glutenbildningen i degen. Läs mer > Så bakas tunnbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1,5 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.