
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 316

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3218 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Brödkavel > Äts ej
Brödborste > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Deg: Smält smör, häll på mjölk och värm till fingervärme (37°C).
- Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, hjorthornssalt och mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
- Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i portionsbitar. Kavla ut varje del till Ŋ-cm tjocka kakor. Använd gärna en kruskavel, eller nagga kakorna med gaffel innan gräddning. Borsta av löst mjöl från brödet på båda sidor (löst mjöl svartbränns).
- Grädda: Hetta upp en stekpanna på hög värme och grädda tunnbröden i torr stekpanna i 1-2 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Låt dem svalna under bakduk. Förvaras i plastpåse.
Kockens kommentar
Tunnbrödsakademin: Tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll (läs mer > Om tunnbröd). Det finns lika många recept på tunnbröd som det finns tunnbrödsbagare, och recepten kan skilja sig rätt mycket åt när det gäller ingredienser, jästid, gräddningstemperatur, samt de färdiga brödens konsistens och smak. Läs mer > Så bakas tunnbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.