Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora ā 40 cm: 20

Brödkavel >

 

 

Brödborste >

 

 

Bakspade >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 318

Kcal / portion: 747

GBR (GI) / port: 19

Recept: 14948 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 235 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Brödkavel > Äts ej

Brödborste > Äts ej

Bakspade > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

  1. Deg: Blanda degen med alla ingredienser utom utbakningsmjöl och potatisen. Degen skall vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme.

  2. Koka, skala och pressa potatis. I receptet använd litermått = 2,5 liter per 20 st stora tuttul.

  3. Knåda in den pressade potatisen och knåda degen i rikligt med utbakningsmjöl. Smaksätt med valfria kryddor, till exempel med anis, kummin eller fänkålsfrö.

  4. Kavla ut med randkavel tunt på rikligt mjölat bord. Nagga med kruskavel (läs mer > Brödkavel) och "sopa" rent båda sidorna innan det gräddas.

  5. Grädda: Brödet gräddas i het värme (250°C+) cirka 30 sekunder på var sida, helst i vedeldad ugn i bagarstugan. Då behövs en bakfjöl (läs mer > Bakspade, ugnsspade).

Kockens kommentar

Recept och bild från tuttul.se, Rättviks tunnbröds­bageri. Det ger 20 stycken stora tunnbröd ā 40 cm i grundreceptet. Bakar man små stekpannestora ā 20 cm får man 60 stycken (4 gånger fler).

Tuttul (tutull) är namn på tunnbröd från Siljans­bygden i Dalarna som innehåller potatis. Varje socken har sitt eget namn på dessa tunnbröd till exempel tullt, strut och bitå, men "tuttul" är det mest spridda. Läs mer > Om tunnbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1 liter vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.

Alternativ

Tunnbröd bakat i ugn

Tunnbröd bakat i stekpanna

Tunnbröd traditionellt bakat

Tunnbröd bakat med bakpulver

Matza, judiskt tunnbröd

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem