
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 318

Kcal / portion: 747

GBR (GI) / port: 19
Recept: 14948 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )
Deg: Blanda degen med alla ingredienser utom utbakningsmjöl och potatisen. Degen skall vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme.
Koka, skala och pressa potatis. I receptet använd litermått = 2,5 liter per 20 st stora tuttul.
Knåda in den pressade potatisen och knåda degen i rikligt med utbakningsmjöl. Smaksätt med valfria kryddor, till exempel med anis, kummin eller fänkålsfrö.
Kavla ut med randkavel tunt på rikligt mjölat bord. Nagga med kruskavel (läs mer > Brödkavel) och "sopa" rent båda sidorna innan det gräddas.
Grädda: Brödet gräddas i het värme (250°C+) cirka 30 sekunder på var sida, helst i vedeldad ugn i bagarstugan. Då behövs en bakfjöl (läs mer > Bakspade, ugnsspade).
Kockens kommentar
Recept och bild från tuttul.se, Rättviks tunnbrödsbageri. Det ger 20 stycken stora tunnbröd ā 40 cm i grundreceptet. Bakar man små stekpannestora ā 20 cm får man 60 stycken (4 gånger fler).Tuttul (tutull) är namn på tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna som innehåller potatis. Varje socken har sitt eget namn på dessa tunnbröd till exempel tullt, strut och bitå, men "tuttul" är det mest spridda. Läs mer > Om tunnbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1 liter vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.