
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 290

Kcal / portion: 707

GBR (GI) / port: 25
Recept: 15545 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Bakspade > Äts ej
Randkavel, räfflad kavel > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Marcus Bodin" under bilden.
- Förbered eldstaden (se filmen, tid ej inräknat).
- Deg: Värm mjölk till fingervarmt. Lös jästen i mjölken.
- Blanda mjöl med mjölk i en stor balja till en ganska lös deg. Tillsätt salt. Låt jäsa under duk i 2 timmar.
- Häll ut degen på bakbord som mjölats rikligt. Vik ihop degen några gånger. Rulla ("rundriv") stora bollar. Läs mer > Om brödbakning).
- Kullra (kavla) ut bullarna jämnt med en randkavel på väl mjölat bord till stora tunna rundlar passande till bakfjölet (bakspaden). Mjöla och sopa (borsta) degen mellan varven och lossa den från bordet med en "spjolk" (träpalett). Avsluta med att kavla brödet med en kruskavel och borsta bort löst mjöl. Löst mjöl blir svartbränt med bitter smak.
- Vänd över degkakan med nedsidan upp på bakfjölet och sopa bort löst mjöl. Jämna till kakan.
- Grädda: Lägg in kakan på vedspisens häll. Låt grädda i cirka 30 sekunder och vrid samtidigt brödet med hjälp av spjolken så att det blir jämt gräddat runt om. Man behöver inte vända när degen är väldigt tunn.
- Ta ut och dela i bitar. Låt svalna.
Kockens kommentar
För att baka tunnbröd i en vedeldad ugn behövs en "bakfjöl" (brödspade) och en "spjolk" (brödpalett, läs mer > Bakspade), en brödborste (se > Brödborste), en randkavel och en kruskavel (se respektive). Läs mer > Om tunnbröd. För att vara effektiv behöver man vara två personer, en som kavlar och en som passar brödet vid eldstaden.Degen innehåller både jäst och vetemjöl, men förblir ändå platt. Detta på grund av att kavlingen förstör glutenbildningen i brödet. Läs mer > Så bakas tunnbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 12 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.