
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 373

Kcal / portion: 119

GBR (GI) / port: 23
Recept: 1901 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 77%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Om hårt tunnbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Howcast" under bilden.
- Sätt ugnen på 200°C i god tid.
- Blanda mjöl och kallt vatten när ugnen nått rätt temperatur. Knåda hastigt samman till en deg.
- Kavla ut degen på ett mjölat bord och skär ut breda remsor. Alternativ dela degen i mindre eller större bollar som kavlas ut. Picka många hål i degen med en gaffel. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in i ugnen och baka i 5-8 minuter tills brödet fått ljusbrun färg och blivit krispigt. Låt svalna.
Kockens kommentar
Matza är ett judiskt "osyrat" flatbröd (utan jäst), läs mer > Om ojäst bröd. Ursprungligen ett hårt bröd liknande svenskt knäckebröd, numera ett tunnbröd. Brödet har ceremoniell betydelse under den "judiska påsken" Pesach. Skall brödet användas under Pesach råder strikta regler. Under andra tider än pesach får andra ingredienser ingå. Ceremoniell bakning, se filmen via länk under bilden. Läs mer > Om matza.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 3.2 dl (2 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.