Veteknäcke av vete- och grahamsmjöl
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Stora hålkakor ā 25 cm: 10

Om veteknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Veteknäcke av vete- och grahamsmjöl

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 366

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 26

Recept: 3128 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 2%

Kolhydrater: 71%

Fibrer: 8%

Portionsvikt: 85 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om veteknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 2 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Värm vatten till cirka 28°C.
  2. Deg: Läs upp jästen i vattnet i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Blanda till en smidig deg. Täck med duk eller plastfilm och låt degen jäsa i 60 minuter, eller ställ i kylskåp över natt.
  3. Sätt på ugnen på 225°C.
  4. Kavla: Dela degen i antal brödkakor på mjölat bakbord. Kavla ut millimetertunt till runda kakor. Avsluta med kruskavel, alternativt nagga med brödnagg eller picka många hål med en gaffel. Skär ut ett hål om så önskas. Skär ut ett runt mitthål om så önskas.
  5. Portionsbröd i stället för hålkakor: Kavla ut en rektangel passande till en ugnsplåt. Skär med degsporre eller försiktigt med vass kniv bitar i lagom storlek, innan bakning eller efter halva baktiden. En långpanna (30x36 cm) rymmer 15 bitar 6x12 cm. En stor hålkaka motsvarar 6-7 portionsbröd.
  6. Grädda mitt i ugn 8-10 minuter.
  7. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Knäckebröd tillagas på klassiskt vis av rågmjöl, vatten och salt. När man fick tillgången på bagerijäst i början av 1800-talet bakade man också knäckebröd av vetemjöl. Läs mer > Om hårt matbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6.1 dl (6,1 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Veteknäcke på surdeg

Rågknäcke med vetemjöl

Havreknäcke

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem