
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 320

GBR (GI) / port: 13
Recept: 3201 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 68%
Fibrer: 10%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om rågknäcke > Äts ej
Om veteknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (45 min + 6 tim )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Deg: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Blanda väl samman med filmjölk, vatten, honung och rågmjöl i en bunke. Täck med plast och ställ i rumstemperatur 5-7 timmar.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Blanda i resten av mjölet. Arbeta så degen känns smidig. Dela degen i bitar. Rulla till bullar. Låt vila i 10 minuter.
- Kavla ut tunt på ett väl mjölat bord. Nagga brödet med hjälp av en kruskavel. Borsta bort det mesta mjölet. Pensla med lite vatten. Strö över sesamfrön och flingsalt.
- Grädda: Lägg bröden på plåt. Baka i ugnen 8-10 minuter.
Kockens kommentar
När råg ingår i degen brukar brödet benämnas rågknäcke även om andelen vete är större, som i detta fallet (läs mer > Om rågknäcke). Saknas råg i degen kallas det veteknäcke (läs mer > Om veteknäcke).Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,7 dl (3,3 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.