Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora hålkakor ā 25 cm: 10

Om rågknäcke >

 

 

Om veteknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 320

GBR (GI) / port: 13

Recept: 3201 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 68%

Fibrer: 10%

Portionsvikt: 87 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om rågknäcke > Äts ej

Om veteknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

...

Skapat av
Magnus, Kockskolan

Tillagning (45 min + 6 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Deg: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Blanda väl samman med filmjölk, vatten, honung och rågmjöl i en bunke. Täck med plast och ställ i rumstemperatur 5-7 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Blanda i resten av mjölet. Arbeta så degen känns smidig. Dela degen i bitar. Rulla till bullar. Låt vila i 10 minuter.
  4. Kavla ut tunt på ett väl mjölat bord. Nagga brödet med hjälp av en kruskavel. Borsta bort det mesta mjölet. Pensla med lite vatten. Strö över sesamfrön och flingsalt.
  5. Grädda: Lägg bröden på plåt. Baka i ugnen 8-10 minuter.

Kockens kommentar

När råg ingår i degen brukar brödet benämnas rågknäcke även om andelen vete är större, som i detta fallet (läs mer > Om rågknäcke). Saknas råg i degen kallas det veteknäcke (läs mer > Om veteknäcke). 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,7 dl (3,3 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Veteknäcke

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem