
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2625 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 65%
Fibrer: 13%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kungsörnen
Tillagning (50 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept, t.ex. om portionsbröd önskas.
- Smöret skall vara rumstempererat, halvsmält. Värm vatten till 37°C, fingervarmt.
- Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 2 deciliter av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast. Låt den jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Kavla: Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem ligga under bakduk under väntetiden så att de inte torkar på ytan.
- Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med gaffel.
- Grädda: Lyft dem försiktigt till osmorda plåtar och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända.
- Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.
Kockens kommentar
Rågknäcke bakas på fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt, såväl normal- som brungräddat. Med eller utan surdegsgrund. Inblandning av vetemjöl och andra mjölsorter kan förekomma. Läs mer > Om rågknäcke.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är runt 5%. Cirka 5,9 dl (2,5 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.