Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 540

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 1
Recept: 967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 40%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 14%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om havreknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Heathcreator" under bilden.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Deg: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vatten och rör om till en geléaktig deg.
- Kavla: Bred ut degen på bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt. Kan ske på plåten. Ta av det övre pappret. Skär ett rutmönster i lagom bitar. Kan också ske efter halva tiden i ugnen.
- Grädda brödet i ugnen tills hårt, cirka 45 minuter.
- Låt svalna helst på galler.
- Är brödet lätt segt kan det stå kvar och torka i ugnen på eftervärme, eller torkas i 100°C med luckan på glänt.
Kockens kommentar
Havreknäcke är ett gott alternativ till rågknäcke för glutenallergiker och andra (läs mer > Om havreknäcke). Detta recept är i praktiken ett fröknäcke som är ofta glutenfritt (läs mer > Om finknäcke). Se recept via länk nedan.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6.2 dl (6,2 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.