
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 359

Kcal / portion: 216

GBR (GI) / port: 11
Recept: 864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 72%
Fibrer: 11%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om hårt matbröd > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
Så bakas glutenfritt bröd> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Värm vatten till fingervarmt (37°C).
- Riv apelsinskal, bara det yttre orangea.
- Deg: Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen löser upp sig.
- Tillsätt sirap, kummin, salt och apelsinskal. Blanda ner allt mjöl väl och psyllumhusk till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla: Häll ut degen och dela upp den i portioner (ā ~35g st). Kavla varje del mellan två bakplåtspapper så tunt som möjligt. Nagga den utkavlade degen med gaffel och strö över sesamfrö.
- Grädda i ugn 7-8 minuter, gärna med grillfunktionen på, tills brödet fått fin färg. Stäng av grillen och sänk värmen till 100°C och låt knäckebrödet torka tills hårt, cirka 45 minuter. Låt svalna på ett galler.
Kockens kommentar
Ett glutenfritt alternativ är havreknäcke, liksom många fröknäckebröd. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om finknäcke.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 8%, och cirka 3,5 dl (9 cl/brödkaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.