
Veteknäcke på surdeg med fröer och örter
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 529

Kcal / portion: 198

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2976 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 36%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 9%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om veteknäcke > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
Så bakas finknäcke > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vattnet och slå det över örterna och mixa helt slätt. Låt svalna något och rör sedan ner surdegen.
- Deg: Blanda samman alla torra ingredienser i en degskål. Tillsätt de första ingredienserna och arbeta ihop degen.
- Kavla: Stryk ut degen tunt på bakplåtspapper. Om du vill portionera knäckebrödet direkt genom att gör spår med hjälp av en spatel eller kniv, så blir det enklare att dela dem efter gräddning., eller gör ett stort brytknäcke.
- Grädda i cirka en timme.
- Tag ut och låt svalna.
Kockens kommentar
Brödet passar utmärkt till sillrätter, till exempel gubbröra. Se recept via länk nedan. Till sin karaktär med hög andel fröer är detta bröd mer av karaktären fröknäcke än knäckebröd. Läs mer > Om finknäcke.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 3,7 dl (2,4 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att surdegsgrunden och mjöl också innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.