Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 714

GBR (GI) / port: 27
Recept: 2855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Omelett: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.
- Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger.
- Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.
- Tillbehör: Stek under tiden fläsk.
Kockens kommentar
Skånsk äggkaka är en klassisk skånsk ugnsomelett, som även vändsteks i panna. Som tillbehör serveras alltid stekt fläsk. Lingonsylt brukar anges i recept som tillbehör, men tillgången på lingon i Skåne är liten varför man där förr brukade servera äppelmos eller smörstekta äppelklyftor till, ibland strimlad stekt vitkål. Skånsk äggkaka har utsetts till Skånes landskapsrätt av ICA (läs mer > Svenska landskapsrätter).Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som steks" eller "Stekfläsk som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 61% av energimängden. Läs mer > Om fettupptag.