Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 119
            Kcal / portion: 610
            GBR (GI) / port: 11
Recept: 2440 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas oxfilé > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut köttet ur kylen och rumstemperera. Putsa det fritt från senor och hinnor.
 - Lägg sötpotatisen i god tid på grillen. En 300 grams sötpotatis tar cirka 45 minuter i en grill med lock. Känn med sticka om den är klar. Det skall vara mjukt rakt igenom.
 - Förbered eventuell sallad. Linda bacon runt köttbitarna och fäst med en tandpetare. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
 - Grilla köttet 5-8 minuter på var sida beroende på tjocklek. Köttet skall vara lätt rått i mitten. Ta av och låt vila 5-10 minuter. 
 - Skär upp den färdiga potatisen och tillsätt en klick smör och strö på lite salt och rosmarin.
 
Kockens kommentar
Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor. Den faller då sönder.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.