
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 741

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2966 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så steks bogstek > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Gourmet Food" under bilden.
- Ansa: Fjäderbladsbog har sega senor mitt i köttet. Skär upp köttet längs med på mitten till två likstora plattor och skär bort senorna (eller be kötthandlaren göra detta, eller låt matgästerna göra detta på tallriken när köttet skurits upp). Se film, klicka på ingrediensen.
- Krydda köttet med salt och andra kryddor enligt egens smak.
- Pannstekt: Halverad kan köttet stekas i panna ett par-tre minuter per sida, på samma sätt som biff (se > Så pannsteks biff)
- Ugnsstekt: Sätt ugnen på 125-175°C. Köttet kan stekas hel, vilket innebär att gästerna får skära bort senan när köttet skivats. Har köttet halverats enligt ovan kan man lämpligen placera kryddblad och andra smakbärare på den ena halvan, lägga på den andra och binda ihop till en fin rund stek. Sätt in i ugnen till önskad kärntemperatur (se kommentar). I filmen = 54°C. Stektid 30-60 minuter per kilo beroende på köttet tjocklek och stektemperatur.
- Tillbehör enligt eget önskemål, förslagsvis en god sallad, stekt potatis av något slag och bearnaise.
Kockens kommentar
"Luffar"-stek/-biff för att det är ett billigare alternativ till ryggbiff. Samtidigt ett smakrikare alternativ. Formellt är det en fjäderbladsbogstek, vilket låter lite krångligt. Styckdelen heter på engelska top blade eller shoulder blade och uppskuren på mitten flat iron steak eller flatiron. Väl mörad och putsad fjäderbladsbog kan stekas hel i ugn, bräseras, skivad i panna, malas till smakrik hamburgare, samt grillas hel, skivad eller skuren i bitar på spett. Läs mer > Så steks bogstek.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.