
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 880

GBR (GI) / port: 15
Recept: 5282 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 12%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Om poule au pot > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min + 1 tim )
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet i ljumsk-/lårvecket.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Dela i portionsbitar och servera med god buljongsås och tillbehör. Kycklingen bör inte varmhållas om den inte används direkt (blir torr), utan bara värmas i buljongsås inför servering.
- Koka under tiden ris. Tillred buljong.
- Buljong: Sila spadet och använd till buljong. Godare buljong får man om man först lägger tillbaka skinn och ben i spadet och låter det sjuda i ytterligare en halv timme. Sila sedan spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar och buljongen till sås.
- Sås: Fräs curry i matfett, helst från buljongkoket. Blanda ut mjöl med lite kall buljong eller vätska. Vispa ner det i currysmöret. Låt småkoka i 3 minuter. Stäng av plattan. Rör ut äggulan i grädde och vispa ner det i såsen som inte längre får koka. Smaka av.
Kockens kommentar
Klicka på "Pretty Hungry blog" under bilden för att se bildsekvens. Att koka höns eller kyckling är enkelt och hälsosammare än att steka. Koktiden är beroende av hönans ålder, som inte bör vara över två år (läs mer > Om höns, kyckling). Klassisk till hönset är currysås vilket vi här valt, eller sötsur sås, se recept via länk nedan. I Frankrike kallas hel kokt höna för poule au pot.Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel