
Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )
- Blötlägg lutfisk i rikligt med kallt vatten ett dygn. Byt vatten några gånger. Koka lutfisken i mikro eller ugn på vanligt sätt. Den skall vara vit och mjäll, när den är färdig. Plocka bort eventuella ben. Skär bort skinnet.
- Skär gösfilé i små bitar. Salta. Mal fiskbitarna mycket fint i matberedare. Häll i ägg och äggvita på slutet. Kör några varv så att äggen blandas väl med färsen. Häll färsen i en bunke. Låt den stå i kylen minst 15 minuter.
- Häll i hälften av grädden litet i taget medan ni rör om kraftigt med en träslev. Ställ färsen på nytt i kylen i 15 minuter. Rör i resten av grädden.
- Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm. Blanda färsen med den kokta lutfisken. Krydda med finkrossad kryddpeppar och några varv vitpeppar från kvarn.
- Smöra portionsformar, 2,5 dl, eller en stor form, cirka 1 l. Häll i smeten. Grädda i vattenbad i - individuella formar i cirka 40 minuter, större formar i 1 timme.
- Fräs schalottenlök mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Blanda i frysta ärter. Salta, peppra och strö över socker. Fräs allt några sekunder. Häll på grönsaks- eller fiskfond. Koka cirka 3 minuter under lock. Kör ärterna i mixer. Det ska bli en tjockflytande sås.
- Stjälp upp de nygräddade puddingarna på tallrikar. Häll såsen runt om.
Kockens kommentar
Jag gräddar puddingen i låg ugnsvärme, dvs 150°C, i 40 minuter för att den inte skall gå upp som en sufflé och sedan sjunka ihop, när den serveras. Jag kan även tänka mig en liknande sås lagad på röda eller gröna linser.Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)