
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Grädde 3.0 dl 54%
Dill 1.0 knippe 1%
Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 4%
...
![]()
Skapat av
Nils Molinder
Tillagning (20 min + 24 tim )
- Lägg lutfisk i blöt några timmar, gärna över natten.
- Skär lutfiskfiléer i vackra, stora bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta det lätt. Lägg ner lutfiskbitarna en i taget i vattnet. Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp med hålslev. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda. Låt rinna av väl. Håll dem varma.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl lite i taget till smet utan klumpar. Tillsätt en del av grädden. Blanda väl. Låt såsen koka upp under omrörning. Häll i resterande grädde efterhand som såsen tjocknar. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Sila såsen.
- Repa under tiden dill. Hacka den fint. Rör ner i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varm tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit. Bjud med nykokt dilldoftande potatis.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)