Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 139
            Kcal / portion: 436
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Dijonsenap ¤ 0.5 msk 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%
...
![]()
Skapat av
Jonas Dahlbom
Tillagning (30 min )
- Skär lutfisk i 5 mm tjocka skivor. Lägg på bleck (djup plåt). Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.
 - Marinad: Hacka schalottenlök, ingefära, vitlök och koriander till marinaden grovt. Pressa citron. Fräs allt med kryddor och vinäger i olivolja. Häll i vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
 - Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm.
 - Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.
 - Örtsallad: Skiva tomat och lök så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örter. Smaka av med salt och peppar.
 - Aioli: Skala vitlök. Stek klyftorna sakta i olivolja tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggula, vatten och senap. Slå i vitlöksoljan lite i taget, under ständig vispning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 - Servera: Fördela lutfisken på tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.
 
Kockens kommentar
Blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta, körvel och koriander är ett måste i örtsalladen.Fisk
- Gravad, rimmad fisk
 - Ceviche
 - Inkokt fisk
 - Kokt fisk, fiskbullar
 - Lutfisk
 - Pannstekt, halstrad laxfisk
 - Pannstekt, halstrad vitfisk
 - Pannstekt strömming, makrill
 - Fiskburgare
 - Ugnslagad laxfisk
 - Ugnslagad vitfisk
 - Vitfiskgratäng, låda
 - Grillad och rökt fisk
 - Friterad fisk
 - (Sillrätter, SOS >)
 - (Fisksoppa, gryta >)