
Apelsinkola med mjöl och nötter
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 487

Kcal / portion: 74

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3689 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 32%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kungsörnen
Tillagning (30 min )
- Riv apelsinskal. Smält smör i en tjockbottnad vid kastrull eller stekpanna. Blanda i alla ingredienser utom nötterna.
- Låt allt koka upp under omrörning. Låt småbubbla under ständig omrörning cirka 10 minuter.
- Rör i hela nötter. Häll upp kolasmeten på en plåt täckt med smör- eller bakplåtspapper.
- Skär kolan i bitar när den kallnat. Slå eventuellt in den i smörpapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt i en burk med lock.
Kockens kommentar
Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Mjöl i smeten ger en mjukare kola. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).