Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2589 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 28%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Smörkola är snudd på detsamma som gräddkola och tillagas på samma sätt. Smörkola innehåller dubbel mängd smör (100 g) och 1/3-del mindre grädde (2 dl). För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola.
- Klä en form med smörpapper. En plåt med smörpapper fungerar också. Fetta in form eller plåt så ligger pappret still.
- Koka: Lägg ingredienserna i kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock på hög värme i cirka 15 minuter eller mer till koktemperatur 125°C, eller gör ett kulprov (se dito).
- Häll smeten i formen eller på plåten. Låt kallna i rumstemperatur. Skär eller klipp ut tärningar eller rektanglar.
- Förvaras svalt eller kallt, lämpligen i burk med smörpapper mellan lagren.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).