Smörkola
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Smörkola

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2589 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 28%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 11 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Smörkola är snudd på detsamma som gräddkola och tillagas på samma sätt. Smörkola innehåller dubbel mängd smör (100 g) och 1/3-del mindre grädde (2 dl). För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola. 

  1. Klä en form med smörpapper. En plåt med smörpapper fungerar också. Fetta in form eller plåt så ligger pappret still.
  2. Koka: Lägg ingredienserna i kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock på hög värme i cirka 15 minuter eller mer till koktemperatur 125°C, eller gör ett kulprov (se dito).
  3. Häll smeten i formen eller på plåten. Låt kallna i rumstemperatur. Skär eller klipp ut tärningar eller rektanglar.
  4. Förvaras svalt eller kallt, lämpligen i burk med smörpapper mellan lagren.  

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Gräddkola grundrecept

Svensk halvhård knäck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem