Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 10%
Kolhydrater: 69%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (30 min )
För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.
- Klä en form med bakplåtspapper, eller lägg papper på en ugnsplåt. Smöra form eller plåt så ligger pappret still.
- Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan smeten koka på hög värme 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd. Undvik att röra om, för att kolan inte skall bli grynig.
- Kolan är klar när temperaturen nått 120-122°C. Testa genom att göra kulprov (se dito).
- Häll smeten i form eller på plåt. Låt smeten stelna i rumstemperatur. Klipp sedan kolan i bitar med en sax. Linda in bitarna i folie eller smörpapper. Förvara i kylskåp.
Kockens kommentar
Chokladkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med kakao. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).