Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora bullar: 24

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Vetebullar, kanelbullar (knutar)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 275

GBR (GI) / port: 10

Recept: 6606 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 80 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se Martin Johansson sno (snurra) en kanelbulledeg till en knut, klicka på "kanelbulle" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
  2. Deg: Smula jäst i en bunke. Lös upp med finger­varm mjölk. Kall jäst och mjölk kan användas, det tar bara lite längre tid att jäsa. Socker och mjöl med salt bör tillsättas i omgångar. Klicka ner smör mot slutet av blandningen (se kommentar). Arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr.
  3. Knåda, jäsa: Knåda ("riv") degen väl på mjölat bord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 10 minuter i maskin eller 15 för hand. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt med duk till dubbel storlek i minst 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 225°C.
  5. Kavla: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen tunt (2-3 mm) till en stor rektangel 2x1 (till knutar i detta recept). Till snäckor något bredare plattor, se kommentar.
  6. Fyllning: Blanda ingredienserna och bred på ett jämnt lager ända ut till kanten.
  7. Forma knutar: Vik plattan dubbelt på länden kant i kant. Skär plattan från långsidan i remsor ~1½ cm breda med en degsporre eller vass kniv.
  8. Fatta tag i en remsa med tumme och pekfinger och linda sedan degen med den andra handen några varv runt till ett nystan och avsluta med att dra strängen över bullen och stick sedan in änden under bullen (se filmen). Lägg över på en smord bakplåt eller på bakplåtspapper (12 st/plåt). Låt jäsa under duk i 20-30 minuter.
  9. Garnering: Vispa upp ägg och lite vatten med en gaffel i en kopp. Med lite tillsatt salt undviks trådig äggvita. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
  10. Grädda mitt i ugnen tills gyllenbruna i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna, helst på galler under bakduk. Bullarna kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager som i filmen). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel knut av 2-slagsdeg (bilden = Enkelsnurra av 3-slagsdeg). Läs mer > Så formas vetebullar.

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Att den infaller i oktober beror på att den inte ska konkurrera med andra mattraditioner som semlor, kräftor, surströmming, jul eller påsk.

Söta degar innehåller socker och fett som har försvagande effekt på gluten och jäsning. Därför måste sådan deg bearbetas (knådas, rivas) intensivt för att bilda en stark deg. Sockret bör inte tillsättas för snabbt och på en gång. Matfett bör inte vara mer än 10% av mjölvikten och bör tillsättas i slutet av blandningen. Med fördel kan man göra en raskdeg (fördeg), vilket sätter igång jäsningen snabbare (läs mer > Fördegar, raskdeg). Se recept > Kryddbullar, vetebullar med fördeg. Salt försämrar jäsning och bör inte ha direktkontakt med jästen utan blandas ut i mjölet. Läs mer > Så tillreds vetebrödsdeg.

Alternativ

Så formas vetebullar

Kanelbullar med mandelmassa

Gotlandsknuten

Chokladsnurror

Hastbullar

Vaniljbullar

Karlsbaderbullar

Kanellängd

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem