Gotlandsknuten, gotlandsbullen
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Om vetebullar >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gotlandsknuten, gotlandsbullen

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 304

Kcal / portion: 133

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4001 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 44 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vetebullar > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "gotlandsknut" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
  2. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt socker och kardemumma. Tillsätt mjöl och salt lite i taget och arbeta samman.
  3. Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter. 
  4. Förvärm ugnen på 225°C.
  5. Forma: Dela degen i antal bullar. Rulla ut degen till långsmala korvar, cirka 1,5 centimeter tjocka. Gör en gotlandsknut. Gör en ögla till höger om mitten. Stoppa in den kortare änden. Lyft upp, lägg en ring av den långa änden ovanpå degen och stick in kortändan under bullen (se filmen). Lägg knutorna på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i en halvtimme.
  6. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin gyllenbrun färg.
  7. Servera: Doppa de varma bullarna hastigt i en skål med mjölk så blir de blanka och fina.  

Kockens kommentar

Gotlandsknuten, eller Gotlandsbullen, är en äldre form av vetebröd som endast bakats på Gotland. Det speciella med bullen är själva knuten, som skiljer sig lite beroende på vem som bakar den.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en knut utan fyllning. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Kanelbulle

Kalspaderbulle

Så formas veteknutar och vetekringlor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem