
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 745

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2980 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så steks fisk > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Ryck bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Skär gräslök fint. Riv citronskal. Dela citronen i klyftor.
- Marinera: Blanda gräddfil med senap i en stor skål. Lägg i strömmingen och se till att alla sidor täcks med marinad. Låt ligga i en timme.
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Panera: Häll ut ströbröd på en tallrik. Tag upp strömming och lägg ihop till flundror (2 st mot varandra). Vänd i ströbröd. Låt vila en stund så att panyren fäster ordentligt.
- Smält smör som serveras till maten.
- Potatismos: Häll av potatisvattnet. Låt potatisen ånga av. Stöt potatisen grovt tillsammans med gräddfil, smör, gräslök och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Detta gör man innan strömmingen steks, vilket går fort.
- Steka: Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, läggs strömmingen i pannan, inte alltför trångt. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt. Tillsätt smör då och då. Läs mer > Så panerar man.
- Stek strömmingen någon minut på var sida tills de fått lite färg. Vänd ett par gånger för att få den genomstekt och samtidigt minska risken för svartbränning av panyren. Salta lätt efter sista vändning.
- Stek i omgångar och lägg upp strömmingen i en hög på en tallrik allteftersom, så att de håller sig varma. Rengör pannan efter ett par omgången för att avlägsna brända partiklar.
- Servera så snart som möjligt.
Kockens kommentar
Strömmingsflundra = två filéer med insidan vända mot varandra. Då anses det se ut som en liten flundra (skrubbskädda). Ingredienserna för marinad och panering avser det som fastnar på varan = det som äts. Till marinering och panering behövs större mängder.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Fisken med panering och fettupptag väger tillagad 200 gram per portion, varav panering 31%. Energimängd 324 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)