Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora hålkakor à 25 cm: 8

Om knäckebröd >

 

 

Om veteknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kryddigt knäckebröd av vete och råg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 371

Kcal / portion: 271

GBR (GI) / port: 23

Recept: 2168 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 2%

Kolhydrater: 74%

Fibrer: 8%

Portionsvikt: 73 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om knäckebröd > Äts ej

Om veteknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

...

Skapat av
Anne, Kockskolan

Tillagning (2 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Värm vatten fingervarm, 37ºC.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  3. Deg: Blanda i en bunke mjöl, anis, fänkål och salt. Tillsätt vattnet och sirap. Bearbeta degen väl. Lägg en duk över bunken och låt jäsa i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Kavla: Mjöla ett bakbord och knåda degen lätt. Dela degen i 16 delar per sats. Kavla ut runda bitar. Tryck ut ett hål i mitten med ett litet glas.
  6. Grädda i omgångar på ugnsplåt - 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.
  7. Hägg upp brödet på snöre och förvara det på torrt, gärna lite varmare ställe.

Kockens kommentar

Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 5,9 dl (3,7 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd. 

Passar till

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl

Veteknäcke

Havreknäcke

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem