
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 402

Kcal / portion: 258

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2583 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 9%
Kolhydrater: 60%
Fibrer: 10%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäckebröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (45 min + 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
Värm vattnet till fingervarmt (37°C).
Smula ner jästen en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Deg: Tillsätt smör-&rapsolja, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av dinkelmjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla: Dela degen i antal brödkakor. Kavla ut till tunna plattor på ett mjölad arbetsbänk. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten och strö över frön. Tryck till lite med handflatan eller kaveln så att de fastnar.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter tills bröden har fin färg.
Låt svalna.
Kockens kommentar
Klassiskt bakas rågknäckebröd av grovt rågmjöl, vatten och salt. Numera brukar vetemjöl eller som i detta fallet dinkelmjöl och jäst, vilket ger ett lite luftigare bröd. Läs mer > Om knäckebröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6 dl (6 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl och annat innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.