
Nässelöverbakad laxfilé
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 864

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3456 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 16%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Riv parmesan. Skala och hacka vitlök. Riv gult citronskal med ett rivjärn. Skölj nässlorna i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Grovhacka.
- Salta lätt och peppra laxfiléerna. Lägg dem i smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- Skala och koka potatis.
- Fräs i kastrull på medelvärme nässlor, vitlök och citronskal några minuter i lite matolja tills det fått lite färg.
- Tillsätt resterande matolja, pinjenötter, riven parmesan, samt pressad citronsaft. Mixa allt med en mixerstav eller i en matberedare till puré.
- Ta ut laxen ur ugnen och lägg på purén.
Kockens kommentar
Späda nässelskott kan ätas råa. Nässlornas näringsinnhåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inklusive järn finns med, liksom vitamin A och C. I brist på nässlor, använd babyspenat.
Passar till
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)