
Nässelrisotto (tillbehör)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1397 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Nässlor: Skölj nässlor i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i några minuter. Ta ur nässlorna och spar vattnet. Blanda ner buljongtärningarna i vattnet. Krama ur nässlorna och hacka grovt.
- Risotto: Finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka några minuter i en stekpanna med olja. Tillsätt riset. Låt lättsteka under omröring någon minut tills riset blivit glansigt.
- Häll på lite nässelbuljong och fortsätt röra tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt vin och buljong om vart annat och låt det sugas upp av riset. Rör om hela tiden.
- När riset känns klart efter cirka 15-20 minuter, tillsätts nässelhacket. Precis innan servering tillsätts riven parmesan. Garnera med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
Späda vårskott av brännnässla och etternässla kan ätas råa, eller användas i matlagning. En klassiker är nässelsoppa (se recept via länk nedan). Nässlor kan också användas i bröd och som te. I brist på nässlor kan man använda babyspenat till denna rätt.