
Skånsk potatis (råstuvad potatis)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 125976

GBR (GI) / port: 15083
Recept: 503902 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 0%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (35 min )
- Skala potatis och skär i tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl, torka av lätt i handduk vid behov. Skala och finhacka lök.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i gryta på medelhög värme och i rikligt med smör cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen när potatisen fått färg och tillsätt hackad lök. Fräs löken några minuter.
- Slå upp potatislöken i en sil för fettavrinning (ej nödvändigt). Häll tillbaka i grytan.
- Tillsätt mjölk och grädde, upp till 2/3-delar av potatisen i grytan. Låt sjuda på svag värme tills lagom tjock konsistens och potatisen mjuknat (cirka 15 minuter). Rör om då och då, för att inte brännas vid. Smaka av med sky (koncentrerad oxfond), salt och peppar.
- Är stuvningen för tjock tillsätt lite mjölk, är den för tunn rör ner lite matlagningsmjöl. Stuvningen skall gräddsåslik färg. är den för ljus kan man fuska med några droppar matlagningssoja.
Kockens kommentar
Skånsk potatis är klassiskt tillbehör till Kalmarlåda, bräckt skinka och korv. Passar bra till kötträtter, men till fisk passar stuvad kokt potatis bättre, se recept > Stuvad potatis.