
Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1021

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4085 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Potatis 800.0 gram 13%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Mjölk 1.0 dl 1%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
- Blanda kryddorna till steken med mjöl. Klappa kryddblandningen på köttbiten. Skala och finhacka schalottenlök.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme och stek köttet runt om till fin färg och knaprig yta.
- Lägg över i ugnsfast form och sätt in i ugnen i cirka 45 minuter till innertemperatur mellan 63-65°C. Ta ut köttet och låt vila i 15 minuter.
- Skala potatis och koka i lättsaltat vatten.
Mosa potatisen och tillsätt en klick smör och lite mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt. - Sås: Hetta upp lite smör i stekpanna på medelvärme och stek löken några minuter tills den är mjuk och glansig men ej bränd.
- Krossa rosépeppar i en mortel och häll det i pannan. Tillsätt madeira och koka ner vätskan nästan helt. Tillsätt grädde och fond och låt koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis och låt koka till lagom tjocklek.
Kockens kommentar
Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.