
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 19%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 17%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 7%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Aromsmör: Grovkrossa rosépeppar och blanda med rumsvarmt smör. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys helst i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skrubba potatis och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor.
- Lägg potatisen i ungssäker form eller på ungsplåt och häll på lite matolja. Salta. Stek mitt i ugn i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
- Stek entrecôteskivorna i panna med lite matfett cirka 4 minuter på varje sida. Lägg skivorna i smord ugnssäker form. Salta och peppra lätt. Sätt i ugn i 15 minuter. Ta ut köttet och låt vila 5-10 minuter.
- Ta ut aromsmöret och skiva. Lägg upp och garnera med något grönt.
Kockens kommentar
Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.