
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 610

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2440 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas oxfilé > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut köttet ur kylen och rumstemperera. Putsa det fritt från senor och hinnor.
- Lägg sötpotatisen i god tid på grillen. En 300 grams sötpotatis tar cirka 45 minuter i en grill med lock. Känn med sticka om den är klar. Det skall vara mjukt rakt igenom.
- Förbered eventuell sallad. Linda bacon runt köttbitarna och fäst med en tandpetare. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
- Grilla köttet 5-8 minuter på var sida beroende på tjocklek. Köttet skall vara lätt rått i mitten. Ta av och låt vila 5-10 minuter.
- Skär upp den färdiga potatisen och tillsätt en klick smör och strö på lite salt och rosmarin.
Kockens kommentar
Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor. Den faller då sönder.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.