
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2360 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 12%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tjälknöl > Äts ej
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (8 tim + 24 tim )
- Dag 1: Sätt ugnen på 75°C.
- Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugn i cirka 8 timmar till kärntemperatur (innertemperatur) 60°C. En termometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.
- Dag 2 marinera: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt koka upp och sedan kallna. Lägg den tillagade steken i den kalla lagen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp i 4 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir den för salt.
- Förbered eventuella tillbehör till exempel en potatisgratäng.
- Vinägrett: Mixa ingredienserna i en mixer eller med mixerstav. Ringla vinägretten över en sallad, eller använd som sås.
- Köttet serveras kallskuret eller lätt uppvärmt. Skär i skivor.
Kockens kommentar
Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. Läs mer > Om tjälknul. Tillaga minst 1 kilo kött. Större köttstycken blir saftigare än små.
Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:
Tjälknöl norm | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 75°C | 5 tim/kg | 6 tim/kg | 7 tim/kg |
Ugn 100°C | 4 tim/kg | 5 tim/kg | 6 tim/kg |
Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.