Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 381

Kcal / portion: 479

GBR (GI) / port: 0
Recept: 959 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 31%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vin- och spritsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Häll whiskyn i en kastrull och låt koka på medellåg värme till vätskan har reducerats (kokat ner) till halva mängden.
- Häll i grädde och fond och låt såsen sjuda på lägsta värme i cirka 5 minuter. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och koka i ytterligare 3 minuter.
- Smaka av såsen med salt och peppar och späd ev. med lite steksky eller vatten.
Kockens kommentar
En lyxig sås med karaktär, avsedd för finare kötträtter. Finns steksky, andvänd den då gärna till smaksättning (ev. silad).
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)