
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 670

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2681 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 11%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Potatis 0.8 kilo 20%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Blandsallat 0%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Rösti: Skala och råriv potatis. Skölj den i vatten och låt rinna av väl.
- Hetta upp rikligt med matfett (smör) i panna på medelhög värme. Platta ut potatisen i pannan och stek tills den är gyllenbrun. Vänd. Salta och peppra.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Stek filéerna cirka 5 minuter på var sida. Salta och peppra.
- Ansa och tillred sallad.
- Sås: Häll whiskyn i en kastrull och reducera (koka ner) till halva mängden. Tillsätt grädde och fond. Låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter.
Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och sjud i ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite steksky eller vatten.
Kockens kommentar
Bison är ett nötdjur, som vi väl alla känner till från vilda västernfilmerna. Hur det smakar? Påminner om oxfilé, med lätt viltsmak. Fryst bison kan man hitta i specialistbutiker, vanligtvis formade till runda portionsbiffar.