Parmainlindad oxfilé i rödvinssås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Parmainlindad oxfilé i rödvinssås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 935

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3740 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 9%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 601 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Filé: Putsa köttet rent från hinnor och senor. Oxfilén bör vara så jämntjock som möjligt. Parmaskivorna bör inte vara alltför tunna.
  3. Rulla köttet i torra kryddor (salt, peppar). Finhacka färska kryddor och blanda. Lägg ut skinkan och strö över kryddorna. Rulla in köttet i skinkan och bind ihop.
  4. Sås: Koka ner vin tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond och soja. Småkoka i ett par minuter. Vispa ner smör klickvis. Tillsätt lite matlagnings­mjöl om tjockare sås önskas. Låt småkoka i 3 minuter. Alternativt laga Mannerströms rödvins­sås (länk nedan).
  5. Tillbehör: Förbered och laga tillbehör, till exempel råstekt potatis och kokta grönsaker. Se recept via länk nedan.
  6. Stek: Lägg köttet på galler med plåt under. Sätt i ugn i 15 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter. Sätt tillbaka i ugnen i cirka 20 minuter till kärntemperatur 60°C. Ta ut. Låt vila 15 minuter.

Kockens kommentar

Förfarandet att steka i två omgångar gör man för att få rosarött kött rakt igenom och samtidigt ett krispigt bacon. Man kan steka i lägre värme (125°C) för att få jämn genomstekning, men baconet blir inte krispigt. Önskas röd kärna tillagar man 175°C i ett svep. Läs mer > Så ugnssteks oxfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Mannerströms rödvinssås

Råstekt tärningspotatis

Kokta grönsaker

Alternativ: Oxfilé för större sällskap

Alternativ: Oxfilé med bearnaise

Alternativ: Mannerströms enkla rödvinssås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem