
Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1893 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
- Förberedelse: Laga sås enligt separat recept (länk nedan), alternativt köp färdig sådan. Gröp försiktigt ur köttet ur hummerklorna.
- Sparris: Skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppen. Koka sparrisen mjuk men inte slapp (al dente) i lätt saltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek. Läs mer > Så lagas sparris.
- Choronsås (bearnaise med tomatsmak): Tillaga enligt separat recept (länk nedan).
- Kött: Platta ut kalvfiléerna lätt. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd köttet i blandningen. Hetta upp smör i en panna och stek köttet på hög värme cirka 2 minuter på var sida till fin stekyta. Vänd ett par gånger.
- Servera: Värm på såsen försiktigt. Lägg upp köttet och lägg 2 stycken sparrisar i mitten. Placera sås till höger om sparrisen och hummerklon till vänster. Toppa sparrisen med hyvlade tryffelskivor (se kommentar).
Kockens kommentar
Denna lyxiga rätt har fått sitt namn och utformning (O & II) efter kung Oskar den andre av Sverige. Första gången rätten serverades var till Oscar II:s ära på Operakällaren i Stockholm 1897. Originalmässigt skall det vara tryffel på toppen, inte rom.